Lukáš Vojtěch

Kdo chce Fischera za prezidenta?

5. 01. 2013 22:05:00
Zbývá šest dní do prvních přímých českých prezidentských voleb a předvolební období vyvrcholilo včera diskuzním duelem dvou největších favoritů voleb, duelem Jana Fischera s Milošem Zemanem.

Celý duel (ke shlédnutí ZDE) vyzněl jednoznačně pro Miloše Zemana, který v něm dokázal využít své zkušenosti předsedy významného politického klubu, předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předsedy vlády. Oproti tomu Jan Fischer se ukázal jako úředník, kterého však jeho tým poradců naučil "po obamovsku máchat rukama jako na nádraží".

Je podle mého názoru upřímně škoda, že diskuze nebyla vedena trochu serioznějším způsobem bez potleskoměru a bez placených komparzistů v publiku. Mohlo být pozváno taktéž více kandidátů, jestliže ne všech zbylých sedm, tak minimálně další favorité voleb - Karel Schwanzerberg a Vladimír Franz, pozván mohl být i Jiří Diensbier nebo Zuzana Roithová.

Tím bychom ale byli nejspíše ušetřeni estrádnosti tohoto pořadu, kdy Jan Fischer se snažil křečovitě navážet do Zemana a vytvářet dojem, že je takzvaně nad věcí, místo toho se potil jako v kotli. A Zeman svým typicky žoviálním způsobem reagoval.

Vše podtrhl i konec pořadu, kdy se lidem v publiku zdálo, že potleskoměr ukázal falešně více decibelů Zemanovo protivníkovi. Moderátor pořadu Punčochář nevěděl, co s nastálou situací dělat, když tu se ze svého křesla zvedl Zeman a prohlásil, že snad jeho příznivci uznají výhru Jana Fischera v tomto diskuzním duelu, že mu k výhře gratuluje a vyjadřuje prognosticky naději, že volby dopadnou přesně naopak.

Jan Fischer, nestraník a občanský kandidát, ač se to zdá nepochopitelné tak je prý nejoblíbenější český politik a je také největším favoritem voleb, ač já osobně neznám nikoho, kdo jej hodlá volit (a to přesto, že se lidé bez problémů přiznávají k volbě Jany Bobošíkové, Jiřího Diensbiera, Přemysla Sobotky, Zuzany Roithové či i Táni Fisherové, nepotkal jsem nikoho, kdo by tvrdil "já budu volit Fishera").

Včera se však v duelu proti Milošovi Zemanovi neuvěřitelně ztrapnil snad ve všech ohledech. V argumentaci, v přesvědčivosti, v uvolněnosti, nepomohl mu ani rozhovor s americkým novinářem žijícím přes dvacet let v Praze Erikem Bestem.

Skutečně chce někdo (bez ohledu na jeho kontroverzní minulost) prezidenta člověka, jakým je Jan Fischer? Někdo, kromě jeho mecenášů Chrenka a Soukupa?

Autor: Lukáš Vojtěch | karma: 26.12 | přečteno: 1454 ×
Poslední články autora