Fischer nebyl nezvolen proto, že je želé, ale z jiných důvodů...

14. 01. 2013 8:00:00
Dlouho byl největším favoritem prezidentských voleb, načež se ve volbách nedostal ani do druhého kola. Řeč bude o Janu Fischerovi a o tom, proč tomu tak podle mého je.

Někdo se domnívá, že Fischerovi ublížila jeho tzv.apolitičnost či nevyhraněnost. Či jeho dřívější členství v KSČ.

Někdo se také domnívá, že Češi (a Moravané a Slezané) ukázali, že nechtějí žádného "nevýrazného, úřednického politika bez tváře a bez názoru".

Podle mého názoru to ovšem není tak jednoduché a voliči tak zcela to, že nechtějí "želé" nedokázali. Proč tedy dle předvolebních průzkumů dlouhodobě největší favorit voleb neuspěl?

a) Fischer totálně propadl v duelech se Zemanem
Výsledek voleb značně podle mého názoru ovlivnily volební duely s Milošem Zemanem. Především proto, že Miloš Zeman je v politických duelech dosti výrazný a svojí rétorikou hraničící (a někdy i výrazně překračující) aroganci dostává politického protivníka do nesnází. Pár dní před volbami jít s Milošem Zemanem do duelu během pár dní by bylo smrtící i pro další kandidáty a Fischerovi to značně ublížilo.

b) Fischerovi voliči neuvěřili jeho gesta, jeho vystupování, bylo až příliš cítit, jak je to umělé
Ladislav Špaček na Fischerovi značně zapracoval. Fischer vystupoval přesně tak, jak by moderní politik vystupovat měl. Dynamicky. Rázně. Rozhodně. Toto alespoň značila jeho gesta. Ovšem jeho pohyb těla při chůzi a jeho mimika tak dokonalá nebyla. Stejně tak se někdy odchyloval obsah toho, co říká, od toho, co gestikuluje. Proto bylo vidět, že je jeho vystupování umělé, a lidé mu ho neuvěřili.

c) Fischerův tým nasadil kampaň příliš brzy
Fischerův tým zahájil kampaň jako první ze všech. I proto v jejím závěru došla témata. A potencionální voliči byli příliš dlouhou předvolební kampaní vyčerpaní.

d) Fischerovi ublížilo to, že média pasovala pořád druhé kolo na Zeman-Fischer, popřípadě Fischer-Zeman
Média dlouho pasovala na jasné duelanty ve druhém kole Zemana a Fischera, otázkou bylo pouze v jakém pořadí z prvního kola postoupí. Někteří lidé se odmítli podřídit tomuto diktátu médií a vyburcovali společnost k tomu, aby do druhého kola postoupil někdo jiný.

e) ODS nasadila dosti slabého kandidáta, takže její voliči volili i jiné kandidáty než kandidáta ODS
Poté co nejsilnější vládní strana nominovala do prezidentských voleb senátora Přemysla Sobotku, tak zbytek voličů ODS volil jiné kandidáty. Někteří z nich volili Fischera, dost z těch, kteří se k volbám dostavili, ovšem volilo Schwarzenberga.

f) Fischera poškodilo jeho angažmá v KSČ
Herec Hanák vyzval v natočném videospotu k tomu, aby Jan Fischer stáhl svoji kandidaturu kvůli své komunistické minulosti. Proti předlistopadové angažovanosti tohoto kandidáta vyjadřovali svoje znelíbení i další lidé. I to nakonec částečně rozhodlo.

g) dvojí metr ke kandidátům ohledně financování kampaně
Na druhou stranu, kandidát na prezidenta postupujícího z prvního místa do druhého kola Miloš Zeman tvrdí, že poslal na podzim promodopis do všech domácností v republice, tedy cca 4 milionu dopisů. Výdaje za celou kampaň uvádí na 7 milionů. I jestliře náklady na tisk a distribuci jednoho dopisu do jedné domácnosti vyšly na 1 kč (což je opravdu naprosté minimum, pod které prostě jít rozhodně nejde), tak jen za dopisy utratil více než polovinu oficiálně přiznaných nákladů. Do Fischera kvůli poskytnutým slevám na billboardy šili všichni, u Zemana to byl ve výrazné míře při poslední superdebatě jen protikandidát Jiří Dienstbier, a to ještě pouze obecně.

Takže tvrzení, že Češi (a Moravané a Slezané) ukázali, že nechtějí žádného "nevýrazného, úřednického politika bez tváře a bez názoru" je podle mého názoru liché a při příští příležitosti jsou voliči naopak schopni toto potvrdit a zvolit si jiné "želé" bez názoru. Jen nesmí udělat chyby, jaké udělal Jan Fischer.

Autor: Lukáš Vojtěch | pondělí 14.1.2013 8:00 | karma článku: 14.55 | přečteno: 1657x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 369 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 509 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse
Počet článků 65 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1677
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz. V současné době student právnické fakulty UK.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...