Chcete snad za prezidenta trnitý oleandr?

20. 01. 2013 8:15:00
Zbývá necelý týden do druhého kola prezidentských voleb, ve kterém se (s pravděpodobností hraničící s jistotou) utkají Miloš Zeman s Karlem Schwarzernbergem.

Ve čtvrtek se utkali oba zbývající prezidentší kandidáti v České televizi, kde v duelu současný ministr zahraničí pronesl, že Benešovy dekrety jsou již neplatné, později se opravil, že jsou vyhaslé. Schytal za to kritiku od svého protivníka Miloše Zemana i od současného prezidenta Václava Klause, který otevřeně podpořil právě Zemana.

Přitom již před jedenácti lety pronesl podobný výrok i právě Miloš Zeman, který v Nedělní partii na TV Prima dne 3.března 2002 pronesl, že "[...] Podívejte se, nebyl jsem to já, kdo rozpoutal otázku Benešových dekretů, protože já jsem o nich mluvil naposled v březnu 1999, kdy při setkání s kancléřem Schröderem jsem řekl, že tyto dekrety jsou vyhaslé, tzn. že ztratily právní účinnost." (Záznam rozhovoru předsedy vlády ČR Miloše Zemana s redaktory Petrem Šimůnkem a Jiřím Podzimkem, vysílaného televizní stanicí Televize Prima dne 3. března 2002 v pořadu Nedělní partie)

Zeman stejně tak v České televizi tvrdil pravý opak toho, co říkal před jedenácti lety o funkci prezidenta jako takové. Tehdy 18.10.2002 pro Blesk řekl, že "Prezident je v české politické džungli něco jako oleandr, okrasná rostlina. Já jsem ale masožravá rostlina s trny. To je dobré možná pro premiéra, ale ne pro prezidenta." Vyloučil tím i tehdy, že se necítí sám na prezidenta někdy kandidovat. Nakonec kandidoval již rok poté, ovšem ve druhé prezidentské volbě neuspěl proti Václavu Klausovi a volba skončila patovou situací.

Nyní tento týden Zeman v České televizi na Schwarzenbergovo upozornění, že prezidentovo slovo ani ve Strakově akademii ani v parlamentu nehraje roli, zákony předkládá vláda (prezident tuto pravomoc nemá) a rozhodují poslanci, prezident nemá ani hlasovací právo a že sám by volil cestu osobních rozhovorů a ve sněmovně vystupoval jen velmi vzácně reagoval Zeman tím, že "prezident není oleandr v rohu místnosti, který stačí jednou za čas zalít".

Znovu tedy tvrdil něco jiného, než tvrdil dříve.

Stejně tak v pátečním duelu na Primě, kde Schwarzernberg na Zemanovu výzvu, ať jmenuje nějakou závažnou hospodářskou kauzu spojenou s jeho vládou, jmenoval kauzu Mostecké uhelné společnosti. Miloš Zeman v přímém přenosu řekl, že privatizace Mostecké uhelné společnosti byla dokončena dříve, než se stal premiérem. To, že toto není pravda, dokazuje Usnesení vlády České republiky ze dne 28. července 1999 č. 819 ke způsobu privatizace 46,29 % akcií akciové společnosti Mostecká uhelná společnost (k nahlédnutí ZDE)

Nepravdy ovšem Zeman řekl už v prvním superduelu na České televizi, kdy tehdy z devíti kandidátů jich řekl suverénně nejvíce (5 pravd a 2 zavádějící výroky) a naopak Schwanzerberg řekl pouze jeden zavádějící výrok (výroky rozebrány a odůvodněna jejich pravdivost či nepravdivost ZDE u Zemana a ZDE u Schwarzernberga).

Ani jeden z kandidátů nemůže za své rodiče, strýce, tchány. Nemůže za to, že díky společenskému dění byla jeho rodina nucena na sklonku čtyřicátých let emigrovat do Rakouska, stejně tak jako ani jeden z kandidátů nemůže za to, že kromě českého občanství vlastní i občanství švýcarské - curyšské a tedy i švýcarské občanství mají všichni Schwarzernbergové již od 13.století.


Oba dva kandidáti sice mohou za to, jaké si vybrali manželky, ale skutečně lze k tíži Schwarzernbergovi připisovat to, že jeho manželka Theresa je Rakušanka a neumí česky? K tíži by to dnes bylo i Tomášovi Garrigue Masarykovi, jehož americká manželka Charlotte Garrigue taktéž neuměla česky. A k tíži by to, předpokládám, bylo dnes i Janu Švejnarovi (prezidentskému kandidátovi do minulých prezidentských voleb uskutečněnými před pěti lety), jehož manželka Kathrine Terrell Švejnarová je rovněž jako manželka T.G.M. Američanka a česky neumí ani slovo. Pokud to má býti k tíži současnému ministrovi zahraničí, mělo by to být připsáno k tíži i zmíněným dalším dvěma politikům!

Oba dva prezidentští kandidáti také mohou za to, jakými se obklopili lidmi. Zatímco Schwarzernbergův blízký spolupracovník je jeho spolustraník Miroslava Kalouska, současného ministra financí a politického génia v tom smyslu, že se nakonec dohodne s každým, Miloš Zeman je obklopen lidmi jako Miroslav Šlouf či manažer Lukoilu Martin Nejedlý.

Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman ze svých slov dělá trhací kalendář, a vzhledem k tomu, že dodnes spolehlivě nevysvětlil financování své předvolební kampaně, a vzhledem k obklopení se lidmi jako Šlouf, Nejedlý a další, dovolte mi tedy, abych parafrázoval výrok Vladimíra Špidly, který v době pronesení tohoto výroku dne 4.prosince 2002 v souvislosti se zvažovanou první prezidentskou kandidaturou Miloše Zemana byl premiérem a směřoval jej tehdy k ČSSD.

"Republika půjde do prdele, pokud se ty kurvy kolem Zemana dostanou na Hrad!"

Autor: Lukáš Vojtěch | neděle 20.1.2013 8:15 | karma článku: 18.30 | přečteno: 998x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 618 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 65 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1677
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz. V současné době student právnické fakulty UK.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...