Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má Jarolím Slavii ještě co dát?

Po doslova tragickém výkonu v Teplicích, který však byl logickým vyústěním celé jarní půlsezony, se v diskuzi objevují názory, že by bylo nejlepší, kdyby trenér Jarolím odešel. Skutečně rozhodil úspěšnou sestavu z podzimní půlsezony?

Upřímně řečeno jsem sice něco podobného říkal už v průběhu jarní části, kdy se mi nelíbilo několik věcí. Především to, že Karel Jarolím již koncem ledna a v únoru popřel sám sebe, respektive zapomněl na své zásady, na kterých tak lpí. Až do letošní zimy. Ještě začátkem ledna se nechal slyšet, že chce mít všechny hráče k dispozici ještě před startem přípravy, ovšem až v jejím průběhu přišel David Střihavka a dokonce až poslední den přestupů hráčů s profesionálními smlouvami přišel ze Sparty Martin Abraham, který dva dny poté hrál proti Českým Budějovicím v základní sestavě. Mimo výše zmíněné hráče přišel do Slavie také útočník Jan Blažek, který si z Podještědska přinesl pověst, kterou by se rozumný člověk nechlubil. Možná by na tom nebylo ještě tak nic divného, kdyby neodešel ze Slavie na hostování jiný útočník Tomáš Necid. Šuškalo se, že se Jarolím nemohl smířit s životosprávou mladé pušky.

To, že na začátku jarní části točil trenér sestavou, je i celkem pochopitelné - hledal ideální sestavu. Ovšem místo toho, aby se snažil zaplnit mezery po odchodech Standy Vlčka a Míchala Švece, tak rozházel celou sestavu (viz Příloha 1).

Příloha 1 - sestavy v posledních třech podzimních (14., 15. a 16.) a prvním třech jarních (17., 18. a 19.) ligových kolech
a) Zraněn Dřížďal, Janda a Švento.
14. (Olomouc 0:0) Vaniak - Krajčík, Švec, Brabec, Hubáček - Šmicer (71. Belaid ), Gebre Selassie (51. Volešák ), Tavares, Pudil - Vlček, Ivana (56. Šenkeřík )
15. (Boleslav 1:1) Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Gebre Selassie (46. Ivana), Belaid (46. Volešák), Tavares, Pudil - Šmicer (75. Necid) - Šenkeřík
16. (Kladno 1:0) Vaniak - Gebre Selassie, Suchý, Brabec, Hubáček - Krajčík, Tavares, Volešák, Pudil (81. Jablonský) - Šmicer (85. Belaid) - Ivana (76. Šenkeřík)


Po 14. kole, ve kterém si odpykal trest za žluté karty Suchý, se zranil Vlček - jinak by oba dva hráči nastoupili do všech posledních tří utkání ligového podzimu. Krajčík s Gebre Selassiem si prohodili v zápase proti Kladnu pozice. Právě to, že Gebre Selassie hrál v posledních třech zápasech v základu, je z jarního pohledu možná nejpřekvapivější.

b) V zimě odešli Švec s Vlčkem, navíc se během zimy zranili Šenkeřík se Šmicerem. Janda a Švento stále na marodce.
17. (Budějovice 1:0) Vaniak - Krajčík, Brabec, Latka, Dřížďal - Jarolím (54. Kalivoda), Tavares (72. Suchý), Abraham, Černý - Toleski, Střihavka (25. Ivana)
18. (Brno 1:2) Vaniak - Gebre Selassie (22. Toleski), Latka, Brabec, Dřížďal - Krajčík, Abraham, Suchý, Černý (74. Ivana), Pudil - Střihavka (64. Blažek)
19. (Most 2:0) Vaniak - Krajčík, Brabec, Latka, Pudil - Jarolím, Suchý (55. Tavares), Abraham (80. Volešák), Černý - Blažek (72. Toleski), Ivana

Jak je vidět, pouze čtyři hráči nastoupili ve všech šesti zápasech kolem zimní přestávky! Ovšem zatímco na podzim si zahrálo ve všech posledních třech zápasech dvanáct (!) hráčů (Suchý by za normálních okolností hrál ve čtrnáctém kole také a seznam by se rozšířil na 13 fotbalistů), na jaře do stejné porci zápasů nastoupilo pouze osm hráčů. Vůbec přitom nehraje roli to, že Vlček se Švecem odešli, neboť je mohli nahradit jiní. Jak je vidět, nastalo obrovské točení sestavou.

Pravda, sice ve třech posledních podzimních zápasech jsme uhráli pouze pět bodů, zatímco na jaře za stejnou dobu o bod více, jenže nutno přiznat, že to bylo se štěstím. Někdo možná podotkne, že začínala nová půlsezona a trenér hledal ideální sestavu (viz Příloha 2).

Vysvětlivky: tučně vyznačení hráči nastoupili ve všech třech sledovaných zápasech v základní sestavě, hráči vyznačení kurzívou si sice také zahráli ve všech třech zápasech, ale do některého (popřípadě některých) z nich nastoupili až v průběhu hry. Hráči vyznačeni červenou barvou hráli ve všech sledovaných zápasech jak podzim, tak i na jaře.

Příloha 2 - sestavy v prvních třech podzimních (1., 2. a 3.) a prvním třech jarních (17., 18. a 19.) ligových kolech
a)
01. (Jablonec 1:0) Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal - Kalivoda (84. Volešák), Tavares, Janda, Šmicer (57. Belaid) - Vlček, Šenkeřík (89. Gaúcho)
02. (Kladno 2:0) Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal - Šmicer, Volešák, Tavares (76. Belaid), Janda (73. Kalivoda) - Ivana, Vlček (64. Šenkeřík)
03. (Budějovice 2:1) Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal (22. Hubáček) - Kalivoda (64. Švec), Tavares, Janda, Šmicer (73. Volešák) - Vlček, Šenkeřík


Jak je vidět, trenér sice na podzim v prvních třech kolech také hledal sestavu, ale obrana hrála v nezměněném složení. Do všech tří zápasů nastoupilo dvanáct hráčů, z nichž pouze čtyři nastoupili i v prvních třech jarních kolech. Pro srovnání: ve všech prvních a posledních třech podzimních zápasech nastoupilo sedmero hráčů (Vlček, Dřížďal a Janda nehráli v závěru kvůli zranění).


b)
17. (Budějovice 1:0) Vaniak - Krajčík, Brabec, Latka, Dřížďal - Jarolím (54. Kalivoda), Tavares (72. Suchý), Abraham, Černý - Toleski, Střihavka (25. Ivana)
18. (Brno 1:2) Vaniak - Gebre Selassie (22. Toleski), Latka, Brabec, Dřížďal - Krajčík, Abraham, Suchý, Černý (74. Ivana), Pudil - Střihavka (64. Blažek)
19. (Most 2:0) Vaniak - Krajčík, Brabec, Latka, Pudil - Jarolím, Suchý (55. Tavares), Abraham (80. Volešák), Černý - Blažek (72. Toleski), Ivana

Jak je tedy patrné, v sestavě došlo jak oproti závěru podzimu, tak ale i k obdobné situaci ze srpna, k zemětřesení. Ve všech sledovaných zápasech nastoupila pouze trojice hráčů Vaniak, Krajčík, Brabec; přičemž v Teplicích z tého významné osy týmu nehráli v základní sestavě hned dva.

Změny by se ještě daly pochopit, kdyby byly k lepšímu. Ovšem místo celkem atraktivní hry z podzimní části předvádí Slavie na jaře těžkopádnou hru, která mnohdy vede stěží k bodu. Pokud trenér nepřestane lpět na dvojbloku Tavares-Abraham, do kterého se snad v průběhu jara zamiloval, hra nemá ani šanci se zlepšit. Ovšem i pokud by nepřestal zmíněný dvojblok stavět, na odvolání to nestačí. Odvolávat by jej bylo každopádně velmi ožehavé, protože právě on poskládal tým, který poprvé v červenobílé historii postoupil do základní skupiny Ligy mistrů. Přesto, pokud se letos nevyhraje titul, asi by měl o odchodu uvažovat i on sám. Mít po podzimu luxusní pětibodový náskok a následně ho na jaře ztratit za situace, kdy klubové vedení koupí de facto všechny hráče, na které si trenér ukáže, to je moc silná káva... Ideální by možná bylo, kdyby byl vybrán jako nástupce Karla Brücknera na post trenéra reprezentačního A celku.


Vyvstala by také otázka, koho místo něho? Někoho, kdo ve Slavii již působil (Vlastimil Petržela, Jaroslav Hřebík, František Cipro, Miroslav Beránek)? Někoho zvučeného jména (Zdeněk Zeman, Ivan Hašek)? "Trenérského odchovance" Luboše Kozla? Či trenéra, který nahradil Karla Jarolíma již na lavičce Slovácka a který je v současnosti bez angažmá - Stanislava Levého? Jedno je jisté: případný nový trenér by to měl hodně těžké a musel by se ohánět, aby se úspěchům Karla Jarolíma (dvakrát druhé místo, postup ze skupiny UEFA, postup do základní skupiny Champions League) minimálně vyrovnal. Ale nic není nemožné...

Autor: Luke Vojtěch | čtvrtek 24.4.2008 17:13 | karma článku: 10,85 | přečteno: 1286x
  • Další články autora

Luke Vojtěch

Dostane nás odpovědnost jednotlivců ze společenské krize?

V posledních týdnech se mluví o tom, že probíhá politická krize. Je tomu skutečně tak? Nejedná se spíše o krizi společnosti?

11.8.2013 v 22:00 | Karma: 16,85 | Přečteno: 546x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Chcete snad za prezidenta trnitý oleandr?

Zbývá necelý týden do druhého kola prezidentských voleb, ve kterém se (s pravděpodobností hraničící s jistotou) utkají Miloš Zeman s Karlem Schwarzernbergem.

20.1.2013 v 8:15 | Karma: 18,30 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Fischer nebyl nezvolen proto, že je želé, ale z jiných důvodů...

Dlouho byl největším favoritem prezidentských voleb, načež se ve volbách nedostal ani do druhého kola. Řeč bude o Janu Fischerovi a o tom, proč tomu tak podle mého je.

14.1.2013 v 8:00 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Včerejší superdebatu vyhrála Roithová, přesto volím knížete

Včerejší superdebatu jsem viděl kromě úvodní půlhodiny celou. A popravdě si myslím, že u mnoha voličů mohly poslední dva dny obsahující dvě superdebaty změnit jejich názor k tomu, koho volit.

11.1.2013 v 9:52 | Karma: 17,87 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Jardo, snad se jednou vrátíš

Po dohodě NLHPA s vedením NHL o nové kolektivní smlouvě platné příštích deset let letošní ročník NHL přeci jen začne. Českou extraligu tak opustí několik hráčů v čele s Jaromírem Jágrem, který i ve věku necelých čtyřiceti let převyšoval ostatní hráče v tuzemské soutěži a bavil diváky.

6.1.2013 v 20:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 884x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1677x
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz.

V současné době student právnické fakulty UK.