Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nešlo by to lépe?

Co Čech, to trenér. Jsou různé názory na sestavu, na rozestavění, na to, jaké přivést v přestupovém období hráče. Mnohým fanouškům Slavie se nelíbí nasazování Martina Abrahama - ne pro jeho sparťanskou minulost, vždyť tu mají i Dan Pudil s Láďou Volešákem, oblíbenci tribun - nýbrž pro jeho výkonnost a proto, že hrají vedle sebe dva defenzivní záložníci. Nebo ne?

Ve všech dosavadních jarních ligových zápasech se v základní sestavě Slavie objevila více než třetina hráčů, kteří přišli v zimě. Jak ukazuje herní projev, není to moudré.

Osobně jsem v zimě příchod posil čekal, na mém seznamu bylo zhruba sedm jmen s tím, že ne všichni přijdou. Přišli všichni, které jsem si přál, kromě dvou hráčů. Jenže navíc přišli další fotbalisté Abraham se Střihavkou, a když se ukázalo, že se jedná o příchody směrem do základní sestavy, zhrozil jsem se. Proč sahat do něčeho, co na podzim tak skvěle fungovalo? Ale věřil jsem trenéru Jarolímovi, že sestavu poskládá tak, že to pošlape i dále.

Marek Jarolím že bude hrát ve středu zálohy, střídán Jardou Černým. V útoku se vedle Šenkeříka objeví v základu Toleski, střídán Blažkem. Uzdravený Latka bude připraven na lavičce k zápasu, ale v základu bude hrát na klíčovém postu stopera i nadále dvojice Suchý-Brabec. Jenže již v prvních přípravných zápasech tyto představy vzaly zasvé. Marek Jarolím se začal objevovat na postu pravého krajního záložníka, na stoperu hrál s Brabcem Latka a Suchý hrál ve středu zálohy. O to překvapivější byl přestup Martina Abrahama na poslední chvíli.

Abrc nikdy proti Slavii neřekl křivého slova, ba naopak dokonce po přestupu do Sparty sdělil novinářům, že od něho nic takového nemohou očekávat. Přesto se po jeho příchodu zvedla vlna nepokoje, hlavně mezi slávistickými fanoušky z jižní tribuny.

Když jsem s nadsázkou říkal, že se Abraham objeví v základu již v zápase proti Českým Budějovicím, všichni si mysleli, že si dělám srandu a že rozhodně nebude hrát - dokud se neadaptuje. Jenže přišel zápas a Abraham se skutečně objevil v základu, jenže co bylo k pousmání, vedle Suchého - dalšího defenzivního hráče. V utkání byl neviditelný, přesto se objevil v základní sestavě i v Brně - kde opět nepředvedl víc, než jeho parťák ve středu zálohy. Mnozí tak čekali do zápasu s Mostem změnu, jenže žel, ta nepřišla a duo Suchý - Abraham se znovu objevilo ve středu hřiště vedle sebe.

Proti poslednímu Mostu nepředvedl ani jeden z nich to, co bylo očekáváno. Když byl Suchý vystřídán Mickaelem Tavaresem, hned byl na hřišti vidět rozdíl mezi všemi třemi. A bylo vidět, který z fotbalistů má největší formu. Bohužel to je ten, který se v poslední době v základní sestavě neobjevuje.

Jenže co je z mého pohledu nejhorší, je právě ten fakt, že Slavia hraje de facto se dvěma defenzivními záložníky. Karel Jarolím si však myslí něco jiného: "Martin ale není vyloženě defenzivní hráč," kontroval Karel Jarolím na tiskové konferenci na poznámku, že hra Slavie trpěla hrou dvou defenzivních štítů naskládaných vedle sebe. "Nevím, že Abrahamovi nevyšly předchozí dva zápasy. Nevyšly mu podle vás, já jsem se k tomu nevyjadřoval. Já vám váš názor neberu, nastoupil v základu a já se nebudu prostřednictvím médií vyjadřovat, to si probereme my v kabině. Řekl bych, že se rozjela kampaň proti Martinovi Abrahamovi a já nevím, zda je to kvůli tomu, abyste mohli o něčem psát. Nehodlám se individuálně vyjadřovat k tomu, jak kdo hrál," nehodlá Jarolím hodnotit samotný výkon hráče.

Slavia tímto uzavíráním do sebe sama spěje k neúspěchu. Na hřišti bylo zcela vidět, že hra není ideální a že hráči nehrají na postech, kde vynikají. Přitom s dnešní sestavou se dalo, jak by řekli někteří, zaexperimentovat a hrát v rozestavění 3-5-2, přičemž by paradoxně většině hráčů tento herní systém seděl více. A to díky tomu, že by hráli na postech, pro které mají předpoklady.

Jak by taková sestava mohla vypadat? Vaniak - Latka, Brabec, Suchý - Krajčík, Jarolím, Abraham, Černý, Pudil - Ivana, Blažek.

V obraně by hráli Martin Latka, kapitán Erich Brabec a Marek Suchý, který by tím i uvolnil jedno místo v záloze. Rozestavení není náhodné, Latka se Suchým by museli hrát na kraji, mezi nimi by je usměrňoval Brabec. Již dříve si jak Latka, tak Suchý roli krajního obránce při systému na tři obránce vyzkoušeli, Latka hrával spíše napravo a Suchý nalevo. Ani jeden nevyhořel, což se nedá říct o Pudilovi na postu levého beka.

V záloze by hráli na krajích Matej Krajčík s Danem Pudilem, dva rychlíci, kteří by zásobovali vápno soupeře centry. Sestava by byla i díky jejich rychlosti variabilní a hlavně Krajčík by se mohl stahovat v případě potřeby dozadu na post pravého beka, čímž by se Latka ocitl na stoperu. Nalevo od Krajčíka by v pětičlenném rozestavění zálohy hrál Marek Jarolím, který by se tak netrápil na lajně, a mohl by využít svého potenciálu, neboť z Plzně přišel jako ofenzivní střední záložník, ne křídlo. Vedle Jarolíma by hrál Abraham, který by se netrápil při ofenzivních úkolech. Abraham není tvořivý hráč, platný týmu může být v případě bránění - ne tvorby hry. A konečně pátý hráč v záloze, Jarda Černý, by stejně jako Marek Jarolím využil více svého potenciálu, neboť by také nehrál na lajně, nýbrž nalevo od Abrahama. Hrálo by se tak místo v podstatě na dva defenzivní štíty se systémem, ve kterém by byli ve středu zálohy dva tvořiví hráči a jeden štít, na krajích středové řady by pak úřadovali rychlonozí hráči, přičemž pro Pudila by to bylo vysvobození. Útok by zůstal beze změn, Milan Ivana s Honzou Blažkem v zápase proti Mostu ukázali světlé chvilky, Blažek navíc vstřelil i vítěznou branku.

Zápas proti Mostu mě však utvrdil v názoru, který ve mně klíčí již od zápasu s Budějovicemi. Karel Jarolím se na podzim (a i dříve) pokoušel z ofenzivně laděných hráčů udělat ty, co makaj' dozadu. Proto Tavares nebo Volešák, hráči s relativně dobrou technikou, hráli ve středu zálohy spíše ty "bořiče" - ale konstruktivní bořiče a Slavii se to vyplácelo. Ovšem jakoby chtěl naučit Abrahama být špílmachrem.

Autor: Luke Vojtěch | úterý 4.3.2008 17:23 | karma článku: 6,82 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Luke Vojtěch

Dostane nás odpovědnost jednotlivců ze společenské krize?

V posledních týdnech se mluví o tom, že probíhá politická krize. Je tomu skutečně tak? Nejedná se spíše o krizi společnosti?

11.8.2013 v 22:00 | Karma: 16,85 | Přečteno: 546x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Chcete snad za prezidenta trnitý oleandr?

Zbývá necelý týden do druhého kola prezidentských voleb, ve kterém se (s pravděpodobností hraničící s jistotou) utkají Miloš Zeman s Karlem Schwarzernbergem.

20.1.2013 v 8:15 | Karma: 18,30 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Fischer nebyl nezvolen proto, že je želé, ale z jiných důvodů...

Dlouho byl největším favoritem prezidentských voleb, načež se ve volbách nedostal ani do druhého kola. Řeč bude o Janu Fischerovi a o tom, proč tomu tak podle mého je.

14.1.2013 v 8:00 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Včerejší superdebatu vyhrála Roithová, přesto volím knížete

Včerejší superdebatu jsem viděl kromě úvodní půlhodiny celou. A popravdě si myslím, že u mnoha voličů mohly poslední dva dny obsahující dvě superdebaty změnit jejich názor k tomu, koho volit.

11.1.2013 v 9:52 | Karma: 17,87 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Jardo, snad se jednou vrátíš

Po dohodě NLHPA s vedením NHL o nové kolektivní smlouvě platné příštích deset let letošní ročník NHL přeci jen začne. Českou extraligu tak opustí několik hráčů v čele s Jaromírem Jágrem, který i ve věku necelých čtyřiceti let převyšoval ostatní hráče v tuzemské soutěži a bavil diváky.

6.1.2013 v 20:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 884x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1677x
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz.

V současné době student právnické fakulty UK.