Jarolím: Odvolat, či ne?

1. 06. 2008 12:01:05
Jarolím. V posledních týdnech nejspíše nejpropíranější osoba mezi členy národa slávistického. Jedni by mu dávali donekonečna šanci a omlouvali jeho minely, druzí by jej odvolali.
Kde je pravda? Pravda je relativní a nikdo nikdy se ji nedozví. Trenér zůstane a tým skončí druhý - co kdyby se ale trenér zavčas změnil? Je už pozdě, nikdo se nikdy nedoví, zda by tým skončil první či třetí. A to samé v obráceném gardu. Nový trenér by skončil s týmem druhý - ale co kdyby zůstal předešlý? Jarolím? Obhájil by titul či ne? Nikdo by se to už neměl šanci dozvědět.

Inter Milán po třech titulech za sebou odvolal trenéra Manciniho. Je to snad neúspěšný trenér? Ne, Inter pouze zjistil, že s Mancinim by v Lize mistrů asi neměl šanci zvítězit. Je to ze strany vedení FC Internazionale podlé? Zákeřné? Soudě podle toho, že se Mancini obrátil ke svým právníkům s tím, aby celé jeho odvolání prošetřili, se zdá, že ano. Já si myslím, že ne. Pokud si vedení klubu myslí, že může sehnat ještě lepšího trenéra, který by vyhrál nejen Serii A, ale i Ligu mistrů, bylo by hloupé, kdyby nezačlo jednat a neudělalo příslušné kroky.

Podobně vidím situaci ve Slavii. Trenér Jarolím vyhrál po dvanácti letech titul s klubem, poprvé dostal Slavii do prestižní Ligy mistrů. Ovšem je proto nedotknutelný? Nikoliv. Nechme stranou, zda dosáhl těchto úspěchů s obrovskou vlnou až tsunami štěstí v zádech, narozdíl od předešlých trenérů. Za Cipra proti Doněcku jsme pár minut před koncem odvetného zápasu sahali po postupu, ovšem štěstí se k nám tehdy obrátilo zády. Za trenéra Beránka bylo takřka nemožné vyhrát ligu, všichni víme proč. Praktiky cinklého jara se staly folkorem, odposlechy tehdejšího člena letenského užšího vedení Pelty se staly zdrojem pobavení nejen zainteresovaných.

Trenér Hřebík tvrdí, že v Česku se nenosí analyzovat úspěch. Soudě podle příspěvků v diskuzních fórech s ním musím souhlasit. Pěkně se to totiž vyjímá, ligový titul. Po dvanácti letech... Jenže proč? Proč jsme ho vyhráli? Přehráli jsme na jaře soupeře? Ne. Proti sestupivší Bohemians 1905 si vstřelil soupeř vlastní gól. A pokud by Ivan Hašek mladší lépe vyhodnotil situaci a místoěmi, kdo titul doslova urvali, by střely zvolil přihrávku, mohl svoji chybu dokonale odčinit. V konečném zúčtování třetí Ostravu, respektive čtvrté Brno jsme taktéž nepřehráli. Jenže zatímco zde by se to dalo pochopit, horší už byly zápasy s devátou Plzní či desátým Žižkovem. Pravda, Sparta měla také své vlastní problémy, jenže to je právě ono. Díky tomu, že se Řepka nechal během sezony dvakrát zbytečně vyloučit, ztratila Sparta několik bodů. Během posledních tří kol inkasovala osm gólů, na což u ní také nejsme zvyklí. A ani na to, aby prohrála tři ligová utkání v řadě.

Během příští sezony se to, co se stalo letos, nebude opakovat. Během letní přípravy musí trenér Jarolím zanalyzovat, co během sezony se mu nepovedlo, ale také i to, co udělal dobře. Slavia by si podle mě ale měla vypracovat i svoji vlastní analýzu, nezávisle na trenérovi. Umím si představit, že jedním z bodů trenérovy analýzy by bylo, že za nepovedené zápasy mohou žurnalisté. Copak Arsenal je pod menším mediálním tlakem? Stěžuje si snad Arsené Wenger na to, že byl na jeho hráče pořádán mediální hon?

Během jara tvrdil trenér Jarolím, že v zimní přestávce přivedl hráče i s výhledem do dalších sezon. Jsem zvědav, jak se jim tedy už na podzim povede. Zda-li Goce Toleski naváže na konec jara, zda-li Jarda Černý naváže naopak na začátek jarní půlsezony či zda Martin Abraham naváže na své působení v Liberci...

Čas ukáže, kdo má pravdu. Zda ti, kdo tvrdí, že Karel Jarolím sice možná chyboval, ale umí se ze svých chyb ponaučit - či zda ti, kdo tvrdí, že je neponaučitelný. Čas dá jedné skupině zapravdu, jako dal zapravdu v průběhu jara těm, kdo tvrdili, že zimní posily až na pár čestných vyjímek (Toleski, možná Černý) nejsou skutečně plnohodnotnými posilami pro Slavii v boji o titul.
Autor: Lukáš Vojtěch | neděle 1.6.2008 12:01 | karma článku: 17.73 | přečteno: 3703x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 65 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1677
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz. V současné době student právnické fakulty UK.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...