Povídková prvotina: Řezník

Na ukázku dávám svoji povídkovou prvotinu, kterou jsem napsal v době, kdy jsem se nudil. Tak prosím, směle do čtení. P.S.: Budu rád, když v komentářích napíšete svůj názor na tuto prvotinu. Děkuji.

Po okresní silnici jelo hustým lesem červené auto. Markéta Pospíšilová, se ten den rozhodla udělat si příjemný výlet do okolí městečka, kam se před týdnem přestěhovala z jižních Čech. K tomuto kroku se rozhodla proto, že se už chtěla ve svých devatenácti letech osamostanit od rodičů, se kterými žila na venkově. Jelikož neměla žádný partnerský závazek, nic ji nebránilo v tom, aby se přestěhovala na druhý konec republiky.
Jak pozvolna přibývaly ujeté kilometry, stále více myslela na příjemného souseda Marka, se kterým se seznámila hned druhý den po svém příchodu do města a který se ji velice líbil. Jak si všimla, tak to nebylo jednostrané. Je to pochopitelné, protože po ni muži vždy toužili. Její tmavě hnědé vlasy ji padaly na ramena a musela nosit čelenku, aby ji nezakrývaly krásné hnědé oči, která zdědila po své mamince.
Aby ukrátila čas do doby, než si s Markem vyjde dnes večer na skleničku do vyhlášené restaurace poblíž ulice, ve které oba bydleli, chtěla poznat přírodu v okolí. Zdálo se ji to jako velice dobrý nápad a proto dopoledne vyrazila.
Za jízdy se kochala přírodou, která byla trochu jiná, než na jakou byla z domova zvyklá. Přeci jen strávila dětství na Šumavě a tak byla zvyklá spíše na lesy, zatímco zde byly spíše rozkvetlé louky. Přeci jen, květen se již hlásil mocně o slovo a to se na přírodě kladně podepsalo.
Najednou auto sebou cuklo a zůstalo stát. Markétu to vytrhlo z letargie, do které upadla. „Co si teď počnu,“ pomyslela si. Motoru nerozumněla, protože to považovala do této doby za zbytečnost. Myslela si, že s motorem se ji nikdy nic stát nemůže. A to přesto, že řidičský průkaz měla teprve dva týdny.
    Rozhodla se, že zavolá mobilním telefonem do autoopravny a také tak učinila.
    „Dobrý den, autoservis Oprav auto, s.r.o. Přejete si?“, ozvalo se po vytočení čísla autoservisu, který byl dvě ulice od baráčku, ve kterém bydlela..
„Dobrý den, u telefonu Markéta Pospíšilová. Při projíždce se mi rozbilo auto. Mohli by jste sem, prosím vás, poslat automechanika?“
„Bohužel, náš automechanik šel před chvílí domů. Zavolejte zítra ráno. Přeji příjemný zbytek dne,“ odpověděla Markétě do telefonu sekretářka firmy a zavěsila.
„Baba protivná,“ pomyslela si Markéta. „Co si teď počnu?“ Její situace byla o to horší, že v lese začala padat tma. Rozhodla se tedy umístit výstražná trojúhelník tak, jak je to učili v autoškole, pro případ, že by jelo v noci kolem jiné auto  a zamkla svůj vůz. Poté se vydala zpátky k samotě, která byla kousek od místa, kde ji auto vypovědělo službu.
Když došla k samotě, na vozovku již padala černočerná tma. Markéta sebrala i díky tomu, že si všimla rozsvíceného světla v okně v prvním patře, veškerou odvahu, přišla ke vstupním dveřím a zaklepala.
„Kdo je tam,“ ozval se po chvilce za dveřmi hluboký mužský hlas.
„Dobrý večer. Promiňte, že vás vyrušuji takhle pozdě večer, ale kousek odtud se mi porouchalo auto a já nevím co s ním. Volala jsem do servisu, kde mi zvedla telefon nějaká nepříjemná ženská a poté, co mi řekla, že automechanik už odešel domů a ať zavolám zítra, zavěsila. Jsem zoufalá. Mohla bych prosím vás tady do rána přespat?“ Markéta byla zoufalá.
Dveře se po chvilce otevřely. Stál v nich chlapík středních let, měl lehce prošedivělé vlasy a na jeho postavě bylo vidět, že sportu rozhodně neholduje. Alespoň ne aktivně. „Tak pojďte dál. Můžete přispat nahoře v pokoji pro hosty.“

Zvenku vypadala budova  v dezolátním stavu a nebýt situace, která nastala, nejspíše by se bála se k budově přiblížit v obavě, že by se na ni mohl chatrný barák zřítit. Zevnitř to však bylo mnohem lepší. Ve vstupní hale byly na podlaze dlaždice a na zdech visely obrazy. Když šla Markéta kolem nich, všimla si, že na většině obrazů je vyobrazena krajina.
„To je tady z vokolí,“ řekl muž. „Není to nic zajímavého. Být vámi, jdu spát. Je pozdě a zítra byste měla ráno zavolat do toho servisu,“ dodal. „Ukážu vám cestu. Pojďte za mnou.“
Markétě nezbylo nic jiného než ho uposlechnout a vydala se za ním do druhého patra, ve kterém byl pokoj pro hosty. Oproti tomu, co cestou viděla, byl pokoj pro hosty ve skromnějším provedení. Pod oknem stál stůl s jednou dřevenou židlí a lampičkou, po pravé straně měla postel, naproti které byla skříň. To bylo kromě obyčejného světla na stropě a koberce veškeré vybavení pokoje.
„Pěkný pokoj,“ řekla však ze slušnosti hostiteli, který ji však neslyšel. Byl už pryč. Zavřela tedy dveře od pokoje, zevnitř je zamkla na jeden západ a chtěla si lehnout do postele. Svlékla si džínsové kalhoty a mikinu, ovšem když si sedla na postel, lekla se a ihned vyskočila. Sedla si do něčeho lepkavého.
Šla k vypínači a rozsvítila světlo. Až nyní si všimla toho, čeho si předtím nevšimla. Na posteli byla zasychající krev. Obrátila tedy deku a jelikož ta nebyla ze druhé strany  potříštěná krví, uspokojilo ji to, šla zhasnout světlo a lehla si na ni.
    Chvíli přemýšlela, od čeho ta krev na posteli je. Nic rozumného ji ovšem nenapadlo.

    Po půlnoci vzbudil Markétu divný zvuk. Jakoby byl někdo v prvním patře. Částečně ze zvědavosti a částečně z obavy, že  se do domu mohl vloupat zloděj, si oblékla kvapně svlečené oblečení, a po špičkách seběhla ze schodů o patro níže. Vypadalo to, jakoby zvuk vycházel z kuchyně.
    Šla k ní.
    Z kuchyně viděla tlumené světlo.
    Dveře byly pootevřené.
    Pomalu je pootevřela ještě více, aby viděla, co se v kuchyni děje. A vzápětí hrůzou strnula.
    Ten celkem příjemný hostitel porcoval na kuchyňské lince maso. Ovšem co ji vyděsilo byl fakt, že to nebylo zvíře, ale člověk! Rychle si dala do souvislosti obraz, který nyní spatřila, a krev na pokrývce v pokoji pro hosty. Už věděla, čí krev to byla! Věděla, jaký ohavný zločin se chvíli před jejím příchodem udál v tomto domě!
    Chtěla rychle, ale nenápadně zmizet. Radši poběží k autu a zavolá policii, než aby zůstala v domě s bestiálním vrahem! Hlavou se ji honily logické myšlenky, jenže tělo reagovalo zcela jinak.
„Ty zrůdo! Volám policajty,“ zavřeštěla na překvapeného řezníka a začala šmátrat rukou v kapse u kalhot, ve které měla mobil. Mezitím se však vrah z prvotního šoku vzpamatoval.
„To nestihneš. Než to uděláš, tak tě podříznu jak slípku! Neměla jsi sem chodit,“ řekl chladným hlasem tlouštík, popadl ze stolu kudlu a rozeběhl se ke dveřím. Markéta si toho všimla a dala se na úprk.
Pouze v ponožkách vyběhla ven a běžela se schovat do lesa. Ovšem těsně za ní běžel i vrah. Markéta se po něm ohlédla a v tu chvíli zakopla o kořen. Spadla. Tlouštík ji chytil za ruce a chtěl ji zabít, ovšem ona se nedala a využila toho, že chodila do kursu obrany, využila jedné z mnoha rad a kopla ho kolenem do rozkroku. S bolestivým výkřikem ji pustil, čehož využila a dala se znovu na úprk.

Po chvilce, která ji však připadala jako věčnost, doběhla do nedalekého městečka na policejní služebnu, kde zburcovala policisty z letargie. Ti se po chvile vyptávání rozhodli jet na místo, k němuž jim Markéta popsala cestu. Když přijeli, našli podivného majitele oběšeného ve vstupní síni a v prvním patře objevili pozůstatky Františka K., který byl celostátně hledán za zpronevěru devatenácti milionů.

Autor: Luke Vojtěch | čtvrtek 5.6.2008 19:41 | karma článku: 9,77 | přečteno: 1118x
  • Další články autora

Luke Vojtěch

Dostane nás odpovědnost jednotlivců ze společenské krize?

V posledních týdnech se mluví o tom, že probíhá politická krize. Je tomu skutečně tak? Nejedná se spíše o krizi společnosti?

11.8.2013 v 22:00 | Karma: 16,85 | Přečteno: 546x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Chcete snad za prezidenta trnitý oleandr?

Zbývá necelý týden do druhého kola prezidentských voleb, ve kterém se (s pravděpodobností hraničící s jistotou) utkají Miloš Zeman s Karlem Schwarzernbergem.

20.1.2013 v 8:15 | Karma: 18,30 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Fischer nebyl nezvolen proto, že je želé, ale z jiných důvodů...

Dlouho byl největším favoritem prezidentských voleb, načež se ve volbách nedostal ani do druhého kola. Řeč bude o Janu Fischerovi a o tom, proč tomu tak podle mého je.

14.1.2013 v 8:00 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Včerejší superdebatu vyhrála Roithová, přesto volím knížete

Včerejší superdebatu jsem viděl kromě úvodní půlhodiny celou. A popravdě si myslím, že u mnoha voličů mohly poslední dva dny obsahující dvě superdebaty změnit jejich názor k tomu, koho volit.

11.1.2013 v 9:52 | Karma: 17,87 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Jardo, snad se jednou vrátíš

Po dohodě NLHPA s vedením NHL o nové kolektivní smlouvě platné příštích deset let letošní ročník NHL přeci jen začne. Českou extraligu tak opustí několik hráčů v čele s Jaromírem Jágrem, který i ve věku necelých čtyřiceti let převyšoval ostatní hráče v tuzemské soutěži a bavil diváky.

6.1.2013 v 20:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 884x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1677x
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz.

V současné době student právnické fakulty UK.