Pospíchat pomalu (povídka)

Literární druhotina o spěchu na silnicích, kterak špatně končí. Zasazeno do českého prostředí.

Eeské silnice jsou poetížené náporem autfiftyfifty.cz
Je pátek. Tisíce Čechů dnes odpoledne zamíří na chalupy a chaty, neboť je možná poslední letní den. Sluníční paprsky ostře dopadají na vyprahlou půdu. Již dlouho nepršelo. Je pětadvacet stupňů ve stínu a Kamil přemýšlí v práci o tom, zda pojede na svoji chalupu hned po práci za největšího provozu, nebo až navečer. Rozhodne se, že pojede navečer, kolem páté.

Po práci se staví Kamil na pár hodin doma a po páté hodině se vydává na cestu. Už se těší na chalupu. Jeho šedá oktavia vyjíždí z města a po silnici první třídy plynule míří vstříc víkendu. Po chvilce však provoz houstne. Tvoří se kolona, z níž auta postupně předjíždějí vpředu pomalu jedoucí osobní auto. Když na rovném a přehledném úseku předjede sedmdesátkou ploužící červený citroen i před Kamilem jedoucí autobus, Kamil nejprve automaticky zapne levý blikač, přesvědčí se, že v protisměru nic nejede a pohledem do zpětného zrcátka zkontroluje i hada vozidel jedoucích za ním. Nic nejede.

Když však začne předjíždět citroen, ucítí prudký náraz a periferním viděním uvidí vedle zadních dveří modrou skvrnu. Trochu se lekne. "Do háje," pomyslí si. Nechá citroena odjet a zařadí se zpět do svého jízdního pruhu, kde při krajnici zastaví, vystoupí z vozidla a jde se kouknout, co to bylo. Když vyjde z auta, vidí několik aut za sebou, jak taktéž stojí při krajnici a kolem pobíhá několik lidí. Při důslednějším pohledu si všimne, že v levém příkopu je na bok převalená modrá dodávka. "Do prdele," probleskne mu hlavou a vydá se k ní.

Řidič dodávky akorát vylézá bočním okýnkem z vozu. Nic mu není, má pouze odřený loket a holeň. Jeden z přítomných mu odřeniny dezinfikuje a přiloží mu na ně bázu. Jiný volá policii. Kamil jde zpět ke svému autu pro doklady a mezitím se dá do řeči s mužem, který seděl na místě spolujezdce v jednom z těch zaparkovaných aut. "Se nedivím, že boural. Si to pěkně metelil," říká mu náhodný kolemjedoucí.

Když po chvilce přijede policista z místního oddělení, nechá oba řidiče fouknout. Oba dva mají negativní výsledek na alkohol. Mezitím přijíždějí i hasiči, kteří zabezpečují převrácenou dodávku před možným vznícením. Odstřihávají v moturu baterii a po zjištění, že benzin neuniká z nádrže, nechávají Kamila přeparkovat kvůli zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu na druhou stranu silnice a po chvilce odjíždějí. Míjí se přitom se dopraváky, kteří začínají vyšetřovat, co se vlastně stalo.

"Pane řidiči, doufám, že víte čí to byla vina," ptá se po zběžném obhlídnutí místa jeden z nich vzápětí Kamila. Ten neví. "Jednoznačně vaše," tvrdí policista a vysvětluje: "Dveře máte škráblé z boku a podle toho je vidět, že jste tu dodávku vytlačil z vozovky vy. Kdyby jste měl nabouraný zadek vozidla, byla by to jeho vina. Takhle je to vaše. Jednoznačně."

Kamil nechápe. Ví, že existuje možnost, že dodávka byla v momentě, kdy se díval do zpětného zrcátka v mrtvém úhlu. "To nevadí. Měl jste se přesvědčit důkladněji o tom, že tam nic nejede," trvá si na svém dopravní policista. Ovšem to, jak se měl Kamil důkladněji přesvědčit, to již vysvětlit nechce.

"Pojďte si dejchnout," říká překvapenému Kamilovi dopravní policista. "Vždyť já už jsem dejchal vašemu kolegovi," nechápe Kamil, proč by měl dejchat ještě jednou. Ale dodává, že klidně teda půjde. "To je dobrý. Já myslel, že ste ještě nedejchal," ušklíbne se dopravák.

Při sepisování protokolů vyjde najevo, že řidiči dodávky před chvílí skončila směna a pospíchal domů. Přesto stále policista tvrdí Kamilovi, že je to jednoznačně jeho chyba. Co si myslíte vy? Mohl se Kamil přesvědčit důkladněji o tom, že nic nejede? Nemá auto, které jede uprostřed kolony počkat a zatím nepředjíždět, byť je daný úsek přehledný a rovný? Na co jsou zaplé blikače, které - ač jsou zaplé - stejně neodradí vzadu jedoucí vozidlo, aby vám vjelo v okamžiku do dráhy? Jezdí Češi příliš nebezpečně? Jak byste potrestali oba řidiče? Je vina jednoznačně Kamilova?

Autor: Luke Vojtěch | pátek 12.9.2008 12:48 | karma článku: 11,51 | přečteno: 1325x
  • Další články autora

Luke Vojtěch

Dostane nás odpovědnost jednotlivců ze společenské krize?

V posledních týdnech se mluví o tom, že probíhá politická krize. Je tomu skutečně tak? Nejedná se spíše o krizi společnosti?

11.8.2013 v 22:00 | Karma: 16,85 | Přečteno: 546x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Chcete snad za prezidenta trnitý oleandr?

Zbývá necelý týden do druhého kola prezidentských voleb, ve kterém se (s pravděpodobností hraničící s jistotou) utkají Miloš Zeman s Karlem Schwarzernbergem.

20.1.2013 v 8:15 | Karma: 18,30 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Fischer nebyl nezvolen proto, že je želé, ale z jiných důvodů...

Dlouho byl největším favoritem prezidentských voleb, načež se ve volbách nedostal ani do druhého kola. Řeč bude o Janu Fischerovi a o tom, proč tomu tak podle mého je.

14.1.2013 v 8:00 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Včerejší superdebatu vyhrála Roithová, přesto volím knížete

Včerejší superdebatu jsem viděl kromě úvodní půlhodiny celou. A popravdě si myslím, že u mnoha voličů mohly poslední dva dny obsahující dvě superdebaty změnit jejich názor k tomu, koho volit.

11.1.2013 v 9:52 | Karma: 17,87 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Jardo, snad se jednou vrátíš

Po dohodě NLHPA s vedením NHL o nové kolektivní smlouvě platné příštích deset let letošní ročník NHL přeci jen začne. Českou extraligu tak opustí několik hráčů v čele s Jaromírem Jágrem, který i ve věku necelých čtyřiceti let převyšoval ostatní hráče v tuzemské soutěži a bavil diváky.

6.1.2013 v 20:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 884x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1677x
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz.

V současné době student právnické fakulty UK.