Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bojácný Petr Rada

Jedno lidové přísloví říká, že kdo se bojí nesmí do lesa. Vztaženo na fotbalové poměry by se dalo říct, že kdo se bojí dát prostor mladému, leč velmi talentovanému hráči, asi nemá na trenérském postu co dělat. Jedním z takových je i Petr Rada.

Trenér eeské reprezentace Petr rada.dailife.com
Před páteční nominací na dvojzápas v Polsku a se Slovinskem se dala celkem jistě nominace odhadnout. Jediný větší otazník visel nad střede zálohy, když zranění jsou Tomáš Rosický, Marek Matějovský a Jan Polák, a nad útokem. Do středu zálohy klidně mohl být povolán Martin Fillo, kterému se v Norsku daří a který by se tak logicky posunul o stupínek výše, neboť do letošního podzimu byl kapitánem české jednadvacítky. Mohl být povolán i Rudolf Otepka, který je byť sice možná z pohledu národního týmu neperspektivní, ale na druhou stranu podává hlavně v posledních zápasech výborné výkony a byl i nejlepším hráčem na hřišti v odvetě prvního kola Poháru UEFA mezi Spartakem Moskva a Baníkem Ostrava na stadionu v Lužnikách.

Otepka je klasický šplímachr, který by jistě dokázal zraněné Rosického s Matějovským v tak důležitých zápasech nahradit. Reprezentace by neměla být navíc jen o tom, zda je hráč perspektivní a může za ni hrát ještě pár sezon, nýbrž v případě nouze, za což se situace na postu tvořivého záložníka v současné době označit dá, povolat i "neperspektivního", zato ve výborné formě hrajícího hráče. Trenér se však rozhodl jinak a to tak, že zraněné hráče nahradíme z vlastních zdrojů. Ve středu zálohy tak bude hrát buď David Jarolím nebo Jaroslav Plašil, ani jeden však není typickým tvůrcem hry jakými jsou Rosický, Matějovský a Otepka.

Co se týče pozice útočníka, nominace Milana Baroše se dala čekat. Vstřelit ve čtyřech zápasech sedm branek, to jsme u Milana dlouho neviděli. Je třeba podotknout, že za jeho střeleckým probuzením hraje roli jednak přestup do tureckého Galatarasaye, jednak i prolomení střelecké smůly v přípravném zápase s Anglií, ve kterém se trefil po více než roce. Ovšem další útočníci? Václav Svěrkoš, Martin Fenin a Miroslav Slepička. Ani jeden se v poslední době nepotkal se střeleckou formou. Proč místo nich nepovolal trenér třeba Tomáše Necida, mladíčka v čele ligových střelců?

"Jsem rád, že má formu. Samozřejmě, že by to bylo dobré i pro nás, ale jeho zkušenosti nejsou ještě takové, abych ho na takhle důležitý zápas povolával. Počítám se zkušenějšími útočníky," vysvětlil Rada. Zkušenějšími? To Rada trochu přestřelil a sám to ví moc dobře. Slepička, Fenin a Svěrkoš mají na kontě dohromady deset reprezentačních startů a jediný vstřelený gól, přičemž Slepička debutoval v Severním Irsku. "Slepička je pro mužstvo přínosem svou velkou pracovitostí. Speciálně na něho jsem se zaměřil při pohárové odvetě Sparty se záhřebským Dinamem a poté jsem se rozhodl ho povolat. Stejné vlastnosti by měl dát ve prospěch reprezentace," řekl na adresu sparťanského útočníka Rada.

Necid prošel všemi mládežnickými reprezentacemi, ve všech byl nejlepším střelcem evropských šampionátů dané věkové kategorie. Zahrál si v Lize Mistrů, kde herně nepropad. Vede střeleckou tabulku domácí soutěže. A jeho přínos pro tým? Ještě větší než u Slepičky, Necid hraje na svůj věk výborně od pressingu až po zakončování. Přesně takového útočníka český fotbal potřebuje, s Milanem Barošem by mohli vytvořit velmi údernou palební sílu!

Nehledě na to, že zkušenosti musí Necid nutně někdy v reprezentaci začít sbírat a že status seniorského reprezentanta by mu na jaře notně pomohl v boji o základní sestavu v ruském CSKA. A český fotbal potřebuje, aby se v Moskvě prosadil a pravidelně hrál. Pokud by mu k tomu částečně jako vedlejší efekt pomohlo i to, že by pomohl v zápasech proti Polsku a Slovinsku třeba i vstřelenými góly, proč by neměl být povolán?

Autor: Luke Vojtěch | sobota 4.10.2008 12:16 | karma článku: 36,31 | přečteno: 3581x
  • Další články autora

Luke Vojtěch

Dostane nás odpovědnost jednotlivců ze společenské krize?

V posledních týdnech se mluví o tom, že probíhá politická krize. Je tomu skutečně tak? Nejedná se spíše o krizi společnosti?

11.8.2013 v 22:00 | Karma: 16,85 | Přečteno: 546x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Chcete snad za prezidenta trnitý oleandr?

Zbývá necelý týden do druhého kola prezidentských voleb, ve kterém se (s pravděpodobností hraničící s jistotou) utkají Miloš Zeman s Karlem Schwarzernbergem.

20.1.2013 v 8:15 | Karma: 18,30 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Fischer nebyl nezvolen proto, že je želé, ale z jiných důvodů...

Dlouho byl největším favoritem prezidentských voleb, načež se ve volbách nedostal ani do druhého kola. Řeč bude o Janu Fischerovi a o tom, proč tomu tak podle mého je.

14.1.2013 v 8:00 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Včerejší superdebatu vyhrála Roithová, přesto volím knížete

Včerejší superdebatu jsem viděl kromě úvodní půlhodiny celou. A popravdě si myslím, že u mnoha voličů mohly poslední dva dny obsahující dvě superdebaty změnit jejich názor k tomu, koho volit.

11.1.2013 v 9:52 | Karma: 17,87 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Jardo, snad se jednou vrátíš

Po dohodě NLHPA s vedením NHL o nové kolektivní smlouvě platné příštích deset let letošní ročník NHL přeci jen začne. Českou extraligu tak opustí několik hráčů v čele s Jaromírem Jágrem, který i ve věku necelých čtyřiceti let převyšoval ostatní hráče v tuzemské soutěži a bavil diváky.

6.1.2013 v 20:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 884x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1677x
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz.

V současné době student právnické fakulty UK.