Slavia může atakovat 70 bodů

25. 11. 2008 21:32:12
Tak je za námi polovina fotbalové sezony. Ukázalo se, že letošní sezona může být na jaře ještě hodně zajímavá.

Bohemians Praha

Střížkovští Bohemians, kteří hrají nejvyšší soutěž poprvé v historii klubu, mají po podzimní půlsezoně důvod k radosti. Coby nováčka ligy jej většina fotbalových expertů pasovala na jasného sestupujícího, jenže střížkovský klub ukázal, že se nevzdá bez boje, a po prvních patnácti zápasech okupuje sice třináctou příčku, ale s pětibodovým náskokem na pásmo sestupu. Bohemians sice inkasovali pět gólů od Slavie v Edenu a také na Bazalech od Baníku Ostrava, jenže Ostravě dokázali i čtyři branky vstřelit a sahali tak po seznačním bodu. Loňského ligového vicemistra Spartu dokonce potupili, když Letenské i bez vyloučeného Lencevice přehráli a zaslouženě vyhráli 4:3! Střížkov dokázal porazit i Liberec (2:0) či Teplice (1:0) a do posledních minut sahal i po bodu v Mladé Boleslavi. Naopak během podzimu pohledli konkurentovi v boji o záchranu Žižkovu, na jehož stadionu mimochodem hraje Střížkov domácí zápasy, 2:4.

Trápící se ambiciozní týmy

Sparta měla hrát o titul, Teplice, Brno a Plzeň vyhlásily boj minimálně o evropské poháry. Smutná realita po patnácti zápasech? Sparta je šestá, Brno osmé, Teplice deváté a Plzeň desátá. Ztráta na vedoucí Slavii je více než propastná, posuďte sami: Sparta na Slavii ztrácí bodů dvanáct, Brno s Teplicemi a Plzní dokonce sedmnáct. Na druhou příčku zaručující alespoň předkolo Ligy mistrů je to o osm bodů méně.

Zatímco pro Teplice, Brno a Plzeň je střed tabulky "pouze" nesplněním předsezonních cílů, ve Spartě by se na konci sezony o šestém místu muselo mluvit jako o naprosté blamáži. Teplice a Brno srazil úzký kvalitní kádr, Plzeň potřebuje naopak sestavu sehrát a čeká se, co s celkem provede v zimě trenér Vrba. U Sparty se však o úzkém kádru mluvit nedá - alespoň podle slov současného trenéra Jozefa Chovance který po rezignaci Vítězslava Lavičky tvrdil, že kádr kvalitní je a sám se chopil kormidla. Jenže poslední zápasy ukazují, že to tak růžové nebude. Chybí minimálně jeden kvalitní stoper, jako chybou se ukazuje i přestup Pavla Horvátha do Plzně. Jenže hráčům nepřidá ani to, že údajně na své platy mnohdy musejí počkat. V zimě se dá očekávat ve Spartě znovu veliká hráčská rošáda.

Kouzlo Edenu funguje

Tak dlouho se mluvilo o tom, že Slavia vybojuje titul jedině tehdy, až se vrátí do Edenu. A loni se tomu tak skutečně stalo, byť v Edenu odehrála Slavia až poslední zápas sezony. K titulu ji díky prohře Sparty v LIberci stačila i remíza s Jabloncem. Ale současná sezona? S Příbramí se ještě slávisté rozkoukávali a vyhráli pouze 1:0, ostatním soupeřům pak nasázeli branek více a celkové skóre 23:3 v osmi zápasech a stoprocentní bilance vítězství je hlavní důvod toho, že po zimní části kralují soutěži s osmibodovým náskokem. Venku totiž uhráli bodů dvanáct - tedy přesně tolik, jako druhá Boleslav a třetí Ostrava.

Skvělé výkony posunuly do seniorské reprezentace i podzimního krále ligových střelců jedenáctigólového Tomáše Necida, který má - pokud se Slavia dohodne s CSKA na jeho jarním hostováním v sešívaném dresu - reálnou šanci se po letech stát dvacetigólovým kanonýrem. Stejně tak Slavia má šanci jako první český tým v novém miléniu přesáhnout hranici 70 bodů za sezonu, k tomu ji stačí "pouze" vyhrát v Edenu i všechny zbylé zápasy (celkem 36+21 body) a venku uhrát v osmi zápasech bodů 13 (na podzim ve sedmi venkovních zápasech uhrála o bod méně).

Autor: Lukáš Vojtěch | úterý 25.11.2008 21:32 | karma článku: 11.89 | přečteno: 1571x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 65 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1677
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz. V současné době student právnické fakulty UK.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...