Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olympiádu díky "Liberci" radši ne!

Byla to krásná myšlenka. Uspořádat olympijské hry v Praze. Zatímco v Číně byla olympiáda hodně pompézní, my bychom ji mohli založit na tom, že by byla v jednom z nejhezčích měst na světě, v Praze.

I místo na sportoviště by se dozajista našlo. Něco by se mohlo postavit na Strahově, něco i kus za Prahou. Plavební kanál v Praze-Tróji by také našel využití. Některá sportoviště by se mohla zrekonstruovat. "Ceremoniální" stadion by mohl později sloužit po menší úpravě jako Národní fotbalový stadion.Šerm by mohl být například v Liberci, volejbal třeba v Olomouci, košíková v Brně.

Desítky miliard korun by spolykala infrastruktura, ale to by až tak moc nevadilo. Stejně se do ní dřív nebo později bude muset investovat. A olympijské hry by byly jakýmsi motivátorem, aby tomu tak bylo co nejdříve.

Olympijská vesnice by později mohla sloužit, opět stejně jako Ceremoniální stadion nejspíše po nějaké drobnější úpravě, jako kampus pro studenty pražských vysokých škol, zvýšila by se tak kapacita a koleje by snáze dostali i studenti mající trvalé bydliště ve Středočeském kraji. Nebo by mohly sloužit jako ubytovny.

Zkrátka, toho že by se později pro sportoviště a olympijskou vesničku nenašlo využití, toho bych se až tak nebál. Je sice pravda, že třeba v Řecku s tím mají nyní problémy, to samé se doslýcháme o Číně. Ale my bychom se mohli ponaučit a nestavět zbytečně pompézní stadiony. Na co Ceremoniální stadion pro devadesát tisíc lidí, když by už nikdy jindy nebyl vyprodán? Stačilo by pro padesát. A kdyby na něm hrála fotbalová reprezentace, na utkání s Němci, Nizozemci a podobnými týmy by jistojistě bylo vyprodáno. Vždyť na nedávnou baráž s Norskem byl dokonce zájem o dvě stě tisíc lístků!

Problém je jinde. A letošní mistrovství světa v lyžování to ukázalo v plné nahotě.

Ať měl kdokoli nějaké výhrady k původnímu organizačnímu výboru, jeho odvolání a náhrada za Kateřinu Neumannovou na místě určitě nebylo. Tím spíše, že dodnes nikdo ty své výhrady neodůvodnil a hlavně nepodpořil nějakým opěrným bodem. Vše stálo na chatrných základech.

Bohužel pro nás všechny, slečna Neumannová poté začala tak trochu sázet i na svoje jméno. A jakmile někde nebyly peníze, tak místo škrtů v nedůležitých a méně důležitých položkách požádala o nové a nové dotace. Ale co hůř, stát jí je ochotně dával. To, že je letošní šampionát v konečném důsledku předražený, to je holý fakt.

Šampionát ani nemá vlastního dopravce, což je také jedna z rarit. Ale dejme tomu, to by až tak nevadilo.

Korunu tomu však nasadila Neumannová cenami za lístky. Pravda, pětset korun za lístky není v dnešní době až tak mnoho, byť třeba ve Francii byly lístky na šampionát v alpském lyžování zadarmo. Horší je to, že tyto ceny jsou jen do čtvrté kategorie. A lidé, kteří si je koupili, pak neměli kromě rozčarování žádný zážitek.

Když někdo jede přes půl republiky, v Liberci odstaví na kraji silnice auto (za čež zaplatí tři sta korun!), aby následně stál po kolena ve sněhu a neviděl ani skokany na lyžích, ani na světelnou tabuli a neslyšel ani hlasatele, musel opravdu za takový lístek platit "pětikilo"?

Už vidím, jak by to dopadlo v případě olympijských her.

Předběžný rozpočet by předpokládal náklady ve výši dejme tomu čtyřista miliard korun, včetně investic do infrastruktury a výstavby olympijské vesnice. Jenže záhy by došly peníze a tak by se zažádalo o novou dotaci. Ve výši například sto miliard. Co by státu zbylo, kdyby nechtěl mít po světě z ostudy kabát? Dotaci by byl de facto nucen přiklepnout. Jenže za chvíli by přišla další žádost, nyní ještě o dalších padesát miliard. A stát by tuto částku opět přiklepl.

Okej. Výše nákladů vzrostla z předpokládaných čtyřista miliard na pět set padesát. O skoro třetinu. A to by byl ještě vlastně úspěch. Jenže k čemu to? Aby pak byly lístky za tisíc korun na místa, ze kterých by nebylo přes sloupy nebo zábradlí vidět?

Nezávidím těm, kdo z MS něco mají. Oni si ty peníze (mám zajisté na mysli velkorysé manažerské odměny!) jistě zaslouží. Ale ukazuje to, že nejsme schopni uspořádat větší akci. Buďme rádi, že se to projevilo nyní a ne až při olympijských hrách.

Autor: Luke Vojtěch | neděle 22.2.2009 14:36 | karma článku: 33,29 | přečteno: 2958x
  • Další články autora

Luke Vojtěch

Dostane nás odpovědnost jednotlivců ze společenské krize?

V posledních týdnech se mluví o tom, že probíhá politická krize. Je tomu skutečně tak? Nejedná se spíše o krizi společnosti?

11.8.2013 v 22:00 | Karma: 16,85 | Přečteno: 546x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Chcete snad za prezidenta trnitý oleandr?

Zbývá necelý týden do druhého kola prezidentských voleb, ve kterém se (s pravděpodobností hraničící s jistotou) utkají Miloš Zeman s Karlem Schwarzernbergem.

20.1.2013 v 8:15 | Karma: 18,30 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Fischer nebyl nezvolen proto, že je želé, ale z jiných důvodů...

Dlouho byl největším favoritem prezidentských voleb, načež se ve volbách nedostal ani do druhého kola. Řeč bude o Janu Fischerovi a o tom, proč tomu tak podle mého je.

14.1.2013 v 8:00 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Včerejší superdebatu vyhrála Roithová, přesto volím knížete

Včerejší superdebatu jsem viděl kromě úvodní půlhodiny celou. A popravdě si myslím, že u mnoha voličů mohly poslední dva dny obsahující dvě superdebaty změnit jejich názor k tomu, koho volit.

11.1.2013 v 9:52 | Karma: 17,87 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Politika

Luke Vojtěch

Jardo, snad se jednou vrátíš

Po dohodě NLHPA s vedením NHL o nové kolektivní smlouvě platné příštích deset let letošní ročník NHL přeci jen začne. Českou extraligu tak opustí několik hráčů v čele s Jaromírem Jágrem, který i ve věku necelých čtyřiceti let převyšoval ostatní hráče v tuzemské soutěži a bavil diváky.

6.1.2013 v 20:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 884x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Školačku znásilnil, bodl a strčil do pytle. Ukrajinec si odpyká 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1677x
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz.

V současné době student právnické fakulty UK.