Včerejší superdebatu vyhrála Roithová, přesto volím knížete

11. 01. 2013 9:52:18
Včerejší superdebatu jsem viděl kromě úvodní půlhodiny celou. A popravdě si myslím, že u mnoha voličů mohly poslední dva dny obsahující dvě superdebaty změnit jejich názor k tomu, koho volit.

Jiří Dienstbier byl čím dál blíže ke konci včerejší debaty křečovitější a křečovitější a vtipům se smál jen on sám. Je to velký rozdíl oproti předešlému dni, kdy začal překvapivě útočit na Miloše Zemana a snažit se tak zasáhnout jako cílovou skupinu voličů. Včera působil spíše arogantně a sebestředně a na dvakrát se nechal nachytat v nedbalkách, kdy na dotaz moderátora Václava Moravce jaké konkrétní věci v případě narážek na ministerstvo zahraničních věcí a na Zemana má na mysli odpověděl, že "to ví přece všichni, vždyť to píšou v novinách". Budoucí prezident by se neměl odvolávat na to, co píší v novinách, a pokud někoho osočí, měl by to být schopen argumentovat jinak.

Pro mně celkem překvapivě rozumně včera mluvila herečka a kandidátka Táňa Fisherová, ale umí si ji někdo představit jako vrchní velitelku ozbrojených sil? Ta by uměla velet akorát legii andělů. Nic ve zlém, přehodnocuji svůj názor na ní, před volbama jsem jí absolutně neznal a viděl jsem jen kousek jejího duelu s Roithovou na Nově, kde akorát mluvila o jaderných elektrárnách a o tom, že je to slepá vývojová cesta a že musíme podporovat fotovoltaiky (či jak přesně to řekla). To mě vyděsilo a radši jsem si to tehdy přepnul zpět na Prima Cool. Včera jsem na ni změnil trochu názor, ovšem představit si ji umím jen a pouze jako senátorku či ministryni kultury. Jako prezidentku nikoli.

Přehodnodnotil jsem i názor na profesora Vladimíra Franze, kterého jsem chtěl původně coby občanského kandidáta volit. A to zcela vážně, ne jen jako recesi. Sice by si vzal s sebou jako poradce na Hrad právě knížete, ale ač já sám bych ho asi pořád volil, byť Franz není žádný rétor, tak pro většinu populace je nevolitelný. A jestli nechci druhé kolo Zeman-Fisher, volit ho nemůžu. Bohužel, byl by to odevzdaný hlas. Byť může nakonec překvapit a do druhého kola se třeba dostane záleží na tom, jací lidé přijdou k volbám.

Ale kdo má celkem možná i šanci, tak je Zuzana Roithová. Nezní vyloženě špatně, děsí mě však to, že je silně pro EU, což mi jako silnému euroskeptikovi vadí.

Jana Bobošíková říkala včera pouze naučené fráze a na konci, kdy měli kandidáti říct v půlminutě svoje poslední slovo, mi připadala vážně psychicky narušená. Takhle má vypadat a chovat se český prezident/česká prezidentka?

Přemysl Sobotka se včera taktéž definitivně odkopal a odsoudil k beznadějnosti v těchto volbách. Křečovitý vtip o Přemyslovcích tomu nezabránil, naopak. Škoda, že ODS nenasadila do voleb Němcovou nebo Kuberu, měli by o dost větší šanci.

Jiří Fisher a Miloš Zeman včera byli lopotní a marní, Fisherovi naštěstí nesmímali ty jeho ruce, kterejma máchá jako nádražák, ale i to, jak mluvil, bylo tragédií. Ač má za sebou tým PR, tak mluvil asi nejhůř ze všech, mi přišlo. A Zeman je kapitola sama pro sebe, dlouho jsem říkal, že v případě druhého kola když bude proti němu stát Fisher, mu to hodím, ale nyní bych v takové situaci absolutně poprvé nešel volit. Mluví sice líp, je to lepší řečník, ale ty jeho bonmoty mě začínají štvát, nehledě na to že opakuje dokola ty samé, a na konkrétní otázku odpovídá urážkou a dotaz nezodpoví. Takového prezidenta si představit neumím.

Zbývá tedy Karel Schwanzerberg, jenž včerejší debatu nevyhrál (vítězkou byla podle mého názoru Roithová v závěsu s Fisherovou), ale ani nepropadl jako Dienstbier či Zeman. Jeho vtipy narozdíl od těch Zemanových nikoho neurážejí. Jediné, z čeho mám strach je jeho vysoký věk, kvůli kterému nemusí prezidentský mandát dokonat až do konce.

Přesto mu svůj hlas dám, protože lepší kandidát není a já osobně razím myšlenku, že až na extrémní případy typu volby mezi DSSS a KSČM jsou každé volby o tom najít v první řadě "svého" kandidáta a pokud v nich "můj" kandidát není, hledat nejmenší zlo. A je mi milejší dát svůj hlas knížeti než nechat zbytek populace zvolit prezidentem Fishera či Zemana.

Každopádně apeluji na všechny: běžte volit podle svého svědomí, ale hlavně běžte volit!

Autor: Lukáš Vojtěch | pátek 11.1.2013 9:52 | karma článku: 17.65 | přečteno: 1044x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 517 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 65 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1677
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz. V současné době student právnické fakulty UK.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...