Dostane nás odpovědnost jednotlivců ze společenské krize?

11. 08. 2013 22:00:00
V posledních týdnech se mluví o tom, že probíhá politická krize. Je tomu skutečně tak? Nejedná se spíše o krizi společnosti?

O tom, co odstartovalo pád vlády Petra Nečase, nemusím dozajista dlouhosáhle se rozepisovat. Víme to všichni, v médiích to proběhlo tolikrát, že i (nutno podotknout, že velmi blažená!) osoba, která celou tehdejší vládní krizi přečkala v komatu dozajista po probuzení zjistila velmi podobně, o co šlo.

Celá politická krize však odstartovala už nejpozději přímou volbou prezidenta republiky, kdy byl prezident v Česku přímou volbou volen poprvé a kdy tato volba rozdělila společnost. Jak se záhy také ukázalo, tak změna procesu volby za situace stejných pravomocí zvoleného prezidenta způsobila, že nově zvolený prezident se začal ohánět větší legitimitou a někdy značně novátorskými postupy se snažil ukrojit větší podíl na moci. V rámci psané Ústavy a ústavního pořádku, ale proti duchu parlamentní republiky.

Co však odhalila naplno letní vládní krize je to, že v Česku probíhá krize celospolečenská. Žádné nové volby na tom nic nezmění. Ani řádné, ani předčasné. Žádné volby nezaručí, že volení zástupci budou proti zvyklostem a zažitým pořádkům si uzurpovat stále větší podíl moci. Legálně, v rámci psaných zákonů.

Zdá se, že je proto nutný co nejvyšší podíl občanů na správě státu. Ano, je tomu tak, a věřme, že všichni dokáží být odpovědní. Sami za sebe. Sami za své děti. Ale i sami za své rodiče.

Politici jsou jen výkvět české společnosti. To co dělají dělá i značná část populace. A ne všichni politici jsou ti "špatní". Přesto ve volbách je třeba změny. V Poslanecké sněmovně jsou všechny politické strany "prázdné", bez reálné naděje na změnu. Je potřeba nový, svěží vítr.

Je potřeba, aby svěží vítr změnil systém. A dal větší důvěru samotným občanům v jejich rozhodování. Odpovědnost každého jednotlivce je to, co dostane společnosti a tím pádem i politiku z krize...

Autor je několik let členem Strany svobodných občanů.

Autor: Lukáš Vojtěch | neděle 11.8.2013 22:00 | karma článku: 16.57 | přečteno: 546x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 614 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 65 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1677
Před EURO 2004 začal publikovat články na internetových serverech CyberSlavia.com a FotbaloveNoviny.com, které se později přejmenovaly na Polocas.com. Od jara 2005 se věnoval pouze CyberSlavii, na které se stal šéfredaktorem. V dubnu 2006 založil vlastní internetové stránky SuperFotbal.com, ale již v listopadu téhož roku odešel na konkurenční FotbalPortal.cz, kde se stal i šéfredaktorem sekce Gambrinus liga a během krátké doby napsal stovky článků. Od listopadu 2007 do února 2009 redaktor vFotbalu.cz. V současné době student právnické fakulty UK.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...